Meer informatie
-
Griep- en Pneumokokkenvaccinatie 2024
Griep – en Pneumokokkenvaccinatie
In oktober vindt de jaarlijkse griep – en pneumokokken vaccinatieronde op de huisartsenpraktijk plaats. Als u in aanmerking komt, kunt u eind september de uitnodigingsbrief via de post verwachten. Dit jaar zijn er 2 prikmomenten te weten:
- donderdagavond 17 oktober 18.00-20.00 uur
- woensdagmiddag 23 oktober 15.00-17.00 uur
Voor meer informatie: klik hier
Heeft u naar aanleiding van dit bericht óf de oproepbrief nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de praktijk via de mail: info@huisartsenpraktijkasperen.nl. Als u mailt voorkomt u overbezetting van de telefoonlijn. Let op: dit mailadres is niet bedoeld voor medische vragen, hiervoor kunt u de assistente bellen (0345 – 612610)Meer info over de griepprik
Meer info over de pneumokokkenprik -
Bloedprikken
Elke dinsdagochtend tussen 8 en 10 uur kunt u met een laboratoriumaanvraag bloed laten prikken bij ons in de praktijk (prikpost STAR-SHL). Sinds 13 september ’22 is het maken van afspraak niet langer nodig en kunt u gewoon binnenwandelen, het prikken gebeurt dan op volgorde van binnenkomst.
Als het prikken op de praktijk niet uitkomt, kunt u terecht op een van de volgende locaties:
- Poort van West (STAR-SHL): Burgermeester Meesplein 5k – 4142 AZ -Leerdam
Maandag tot en met vrijdag: vrije inloop tussen 8.00 en 10.00 uur - Lingepoli (Result): Lingesteynplantsoen 20 – 4141 EE, Leerdam
Maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 12.45 uur en tussen 13.15 en 16.30 uur
Op vrijdag van 8.00 tot 12.30 uur
Heeft u via de post een laboratoriumaanvraag van STAR-SHL gekregen , dan betekent dit dat u opgenomen bent in onze oproepdienst. Meer informatie over deze oproepdienst vindt u onder het kopje: Controle oproep.
- Poort van West (STAR-SHL): Burgermeester Meesplein 5k – 4142 AZ -Leerdam
-
Controle oproep
Bij enkele ziektebeelden én bij het slikken van bepaalde medicijnen is het gewenst om jaarlijks (z.n. frequenter) een controle van het bloed uit te voeren. Valt u binnen deze categorie patiënten, dan ontvangt u een laboratoriumaanvraag thuis via de post. De oproep komt meestal in de geboortemaand, dit om te voorkomen dat de controle vergeten wordt. Als u nog geen controle afspraak heeft staan, is de brief gelijk het signaal om er een in te gaan plannen. Neem hiervoor contact op met de assistente.
Aangezien de oproep wordt verzorgd door STAR-SHL, verzoeken we u vriendelijk om bij één van hun prikposten bloed te gaan prikken. Daar kan namelijk de code uitgelezen worden die op de brief staat, deze code geeft exact aan waarop het bloed onderzocht moet worden.
De bekendste STAR-SHL prikposten zijn:
- Huisartsenpraktijk Asperen: Van Langerakstraat 4 – 4147 BJ Asperen
Dinsdagochtend tussen 8.00 en 10.00 uur (vrije inloop, geen afspraak nodig) - Poort van West Leerdam: Burgermeester Meesplein 5k – 4142 AZ -Leerdam
Elke werkdag tussen 8.00 en 10.00 uur (vrije inloop, geen afspraak nodig) - Overige locaties kunt u vinden via deze link.
- Huisartsenpraktijk Asperen: Van Langerakstraat 4 – 4147 BJ Asperen
-
Meer tijd voor de patiënt
In onze praktijk zijn wij begin 2020 gestart met het aanpassen van de duur van een normaal consult. In plaats van een normaal consult van 10 minuten bieden wij onze patiënten nu:
1. een consult van 7,5 minuut voor een snelle korte vraag of beoordeling
2. een consult van 15 minutenEen consult van 7,5 minuut is bedoeld voor korte vragen over één klacht, bijvoorbeeld het beoordelen van een plekje op de huid of een verzwikte enkel of pols. Bij dergelijke klachten volstaat meestal een consult van 7,5 minuut.
De assistenten zullen bij het maken van de afspraak meer vragen stellen om beter te kunnen bepalen hoeveel tijd er nodig is om u goed te helpen.
-
Werkzaamheden Doktersassistenten en SOH-medewerker
Onze doktersassistenten Trudy, Nina en Saskia hebben een veelomvattende taak waarvoor zij een speciale medische opleiding hebben gevolgd. Zij staan u veelal als eerste te woord als u met de praktijk belt. Zij maken afspraken voor het spreekuur, de huisbezoeken en het telefonisch spreekuur. Daarnaast weten de assistentes het antwoord op veel praktische vragen en kunt u bij hen terecht voor herhaalrecepten en de uitslagen van urine onderzoek.
Onze assistenten doen zelfstandig spreekuur voor o.a. :
- Het meten van de bloeddruk
- Aanstippen van wratten
- Het geven van injecties
- Uitspuiten van oren
- Verbinden van wonden
- Het verwijderen van hechtingen
- Het maken van uitstrijkjes voor het bevolkingsonderzoek
Nina heeft daarnaast de opleiding tot SOH gevolgd. SOH staat voor: Spreekuur Ondersteuner Huisarts. Ze mag, naast haar werk als doktersassistente, een aantal klachten volledig zelf afhandelen. Zij doet dit vooral bij (semi) spoedklachten. Ze ziet de patiënt vaak als eerste, kan goed inschatten wat de urgentie is van een klacht en of de huisarts er zo snel mogelijk bij moet komen. Ze rapporteert alles wat ze zelfstandig heeft afgehandeld bij de huisarts.
Taken die de SOH zelf kan doen:
- Allergische huidreactie
- Bijtwond
- Brandwonden
- Enkel verstuiking
- Keelpijn
- Plasklachten vrouw
- Neusbloeding
- Acute bijholte ontsteking
- Bloeduitstorting onder de nagel
- Tand door lip
- Teenletsel (m.u.v. grote teen)
- Tekenbeet
- Wespen-, bijen-, insectensteek
-
Werkzaamheden Praktijkondersteuners
Een praktijkondersteuner huisarts (POH) is een zorgverlener die is opgeleid om de huisarts te ondersteunen en aan te vullen. Dit gebeurt in de vorm van spreekuren, huisbezoeken, voorlichting en instructie. De bevindingen worden zo nodig nabesproken met de huisarts.
POH-S
De praktijkondersteuner somatiek (POH-S) biedt zorg op het gebied van chronische aandoeningen. Denk hierbij aan diabetes mellitus, hart- vaatziekten, ouderenzorg, astma en COPD. Ook kunt u bij haar terecht voor leefstijladviezen en ondersteuning bij het stoppen met roken.
Esther is onze praktijkverpleegkundige / POH-S. Ze werkt op de maandagochtenden en op dinsdag en woensdag de hele dag.
POH-GGZ
De praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) is een hulpverlener die is gespecialiseerd in psychische- en psychiatrische klachten. Zij inventariseert en analyseert wat er speelt en bespreekt samen met de patiënt mogelijke vervolgstappen.
Sandra Groeneveld is onze POH-GGZ, ze is aanwezig op de donderdag en om de week op de maandag.
Britt is onze POG-GGZ speciaal voor de jeugd. Ze is aanwezig op de vrijdagochtend. -
Toestemming Volg je Zorg - LSP
Onze huisartsenpraktijk en uw apotheek kunnen uw medische gegevens delen met andere zorgverleners.
Bijvoorbeeld als op de huisartsenpost een andere arts of een andere apotheek uw medische gegevens nodig heeft om u snel, goed en veilig te helpen. Het delen van uw medische gegevens gebeurt via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Maar alleen als u dat goed vindt en daar toestemming voor geeft.
Lees hier meer over Toestemming verlenen of bezoek de website van Volg je zorg
Voor een heldere uitleg over het LSP kunt u hieronder ook het filmpje bekijken van VZVZ.